2017. november 25., szombat

Ossian: 30 év legszebb balladái

Előadó: Ossian
Cím: 30 év legszebb balladái
Ár: 990ft
Megjelenés: 2016
Tagok: 
Ossian 2016:
Paksi Endre-ének
Rubcsics Richárd-gitár
Erdélyi Krisztián-basszusgitár
Kálozi Gergely-dob
Kiadó: Hammer Records
Csomagolás: Digipack
Műfaj: Heavy metal
Típus: Válogatásalbum
Dallista:
01.Ha te ott leszel velem
02.Ahányszor látlak
03.Éjféli lány
04.Többet ér mindennél
05.Magányos angyal
06.Társ a bajban
07.Még egy nap
08.A régi láng
09.Bilincs vagy ékszer
10.Hűség
11.A bátrakért
12.A tűz jegyében
13.Nincs menekvés
14.A hosszú álom
15.Küldetés
16.Asszony feketében
17.Visszajövök
18.Álmod legyen
19.Csendesen
Borító: A borító nagyon letisztul, tökéletesen illik a balladák hangulatához. Az ünnepélyes arany szín, a selyem minta, minden passzol.
Ha te ott leszel velem: A dal egy akusztikus intróval indul, majd később bedurvul. Ricsi nagyon jól váltogatja  a hangulatokat ,amíg Endre szövege és dallamai erősen bombázzák a hallgatót. A dal talán inkább félballada ként lehetne számon tartani.
Ahányszor látlak: A dalt az egyik legnagyszerűbb szerelmes dalnak tartom. Hangszerelés ügyileg, jobban meg se lehetett volna oldani. Az előző dal mintája alapján itt is, akusztikus intro és erős riffek vannak benne.
Éjféli lány: Ezt a dalt nem hiszem, hogy bármely rajongónak be kellene mutatni, hiszen egy örök klasszikusról beszélünk. A lemezre egy élő verzió került fel, méghozzá a 25 éves jubileumi koncert hanganyagából. Élőben sokkal nyersebben szól a dal, ami sokkal karakteresebbé teszi.
Többet ér mindennél: A dal egy újrakevert formája került fel a lemezre, mely egy új köntöst adott  a dalnak. A gitárok sokkal csengőbben, a dobok élesebben szólnak.
Magányos angyal: Egy újabb élő verziós dal. Az örök klasszikus dalok élőben sokszor jobban szólnak, mint ahogy az albumra felkerülnek. Így van ez ezzel a dallal is. Ami nagyon feldobja a dalt az nem más mint a közönség énekeltetése.
Társ a bajban: Az egyik legszebb szövegű dal. Nagyon tetszenek a zenei alapok, de valahogy mégis hagyják, hogy a szövegre tudjunk figyelni.
Még egy nap: A dalnak egy szimfonikus változata került fel a lemezre ,amely egy új színt ad a dalnak. Személy szerint jobban szeretem ezt a verziót.
A régi láng: A zenei alapok tökéletesek. Nagyon tetszenek Ricsi soloi, amit az az ember művel a gitárral az valami eszméletlen. A szövegre viszont érdemes odafigyelni. Endre nagyon szépen utal arra, hogy azért ők is öregesznek már. De ez így van rendjén.
Bilincs vagy ékszer: Én nem ezt tettem volna A régi láng után. A középtempó után hirtelen berobban egy energikusabb, gyorsabb szám. Más panaszom nem lehet hiszen a dal tökéletes. Úgy szövegileg, mint zeneileg.
Hűség: Egy újabb lassabb dal. Szövege nagyon szívhez szóló és megható.
A bátrakért: A következő dal érdekessége a témája. A dal azokról a hősökről szól akik meghalnak a hazáért, meghalnak értünk, minket szolgálnak. minket védenek.
A tűz jegyében:Egy akusztikusabb tétel következik a sorban. Szövege jól megírt, a gitárhangzás nagyon tetszik benne, főleg a Ricsi soloja.
Nincs menekvés: A következő dal ugyancsak egy koncertfelvétel. Talán ennél az egynél tudnám azt mondani, hogy jobban örültem volna egy stúdió verziónak.
A hosszú álom: A lemez egyik legérzésselteltebb száma. A dal a halálról szól, arról az álomról ahonnan még senki sem ébredt fel. Hangszereltsége tökéletes hozza  a hangulatot. 
Küldetés: A lemez leggyengébb dala számomra. Tetszik, de olyan vele mint nélküle.
Asszony feketében: A "válság'' után jön egy igazán remek dal. Egy klippeseitett dal, ami hatalmas koncertnóta lehet. Akusztikus témával indul, majd a refrénnél bedurvul és felbőgnek az elektromos gitárok.
Visszajövök: Hozza az előző dal stílusát, szövegileg egy nagyon összetett nótáról beszélünk. Témája szerelmes, vágyakozós ,amit valami meggátol.
Álmod legyen: Egy teljesen akusztikus dal. Az eredeti albumom zárótétel ( Fényárban és félhomályban-2016) ,itt viszont tökéletes helyet foglal.
Csendesen: Mint a koncerteken, úgy a lemezen is zárótétel lett a dal. Zeneileg összetett, dallamilag lágy. Nagyon jó zárónóta.
Értékelés:10/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése