2020. június 29., hétfő

Edda Művek: 33.-Dalok a testnek, dalok a léleknek

Előadó: Edda Művek
Cím: 33.-Dalok a testnek, dalok a léleknek
Ár: 1490 Ft
Megjelenés: 2018
Tagok:
Pataky Attila-ének
Alapi István-gitár
Gömöry Zsolt-billentyűk
Kicska László-basszusgitár
Hetényi Zoltán-dob
Kiadó: Szerzői kiadás
Műfaj: Hard rock
Típus: Nagylemez
Dallista:
Dalok a testnek:
01.A 33.
02.Ki mondja meg
03.Pont neked
04.Lazíts haver
05.A szív kínjai
06.Elengedett kézzel
07.A hegyen túl
08.Tetőtől-talpig
09.Jó vagy, nagyon jó vagy
10.Nem adom
11.Csak játszunk
12.Piros-fehér-zöld
Dalok a léleknek:
01.Ima
02.Isten tenyerében
03.A kék madár
04.Még a szél is
05.Mit kezdenél velem
06.Karácsony
                                                                                    07.Közös álmunk
                                                                                                                                                                                08.Addig szeretlek...
                                                                                    09.A fájdalom
                                                                                    10.A várakozás
Borító: 2018 egyik legszebb lemezborítóját hozta el az Edda ezzel a lemezével. Tetszik, hogy a férfi ábrázolja a sárgával jelölt dalokat, a testhez szóló keményebb dalokat, és a nő a kékkel jelölt dalokat, azokat amelyek a lélekhez szólnak.
   Manapság szinte divattá vált szidni és ócsárolni az Eddát, legfőképpen pedig Pataky Attilát, a zenekar énekesét. Pedig nem sok olyan zenekar van aki, annyi mindent tett volna le az asztalra, mint az Edda. Csak vegyük példának a nagy slágereiket, A kört, a Szellemvilágot, a Kölyköd voltamot, ezek mind olyan dalok, amelyek egyik házibuliból sem maradhat ki. Vagy ott vannak a remek balladáik: a Lelkünkből amely Kun Peti emlékére íródott, vagy a Hűtlen, az Utolsó érintés, vagy akár az Edda blues (Egyirányú út), mind-mind klasszikus slágerek. Ezek a dalok után se fogytak ki a srácok az ötletekből, ezért sikerült 2018-ban immár a harmincharmadik nagylemezüket kiadni , ami ráadásul egy dupla lemez 22 dallal. Az első lemez csak a megszokott rock and roll számokat tartalmazza, szám szerint tizenkettőt és a Dalok a testnek címet viseli. A második lemezen pedig 10 ballada kapott helyet, de ezek közül is van egy pár, amit a zenekar dühös líraként emleget, hiszen ezek is keményebb rockandrollosabb daloknak számítanak. A második lemez a Dalok a léleknek címet kapta. 
   Az első lemez követi A sólyom népe hangzását, megmaradt a mostanra szokásossá vált arénarock hangzásvilág. De mondjuk ott van az Elengedett kézzel című dal, ami inkább egy hard rock dal, mint egy arénarock sláger, egy kiváló motoros dal. Egy másik különlegesség A hegyen túl című dal, aminek a hangzását már egy vonószenekar is alátámasztja, és az Attila hangja mellett a fia, Gergő hangját is hallhatjuk és együtt egy nagyon jó párost alkotnak. Ezek mellett még van egy instrumentális tétel az első lemezen, akár Alapi szólólemezén is szerepelhetett volna olyan jól sikerült. A lemezt a Piros-fehér-zöld című dal zárja, aminek az intrójában egy kis Kört érzek, de lehet, hogy csak az elmém játszik velem.
   A második lemezen még jobban érzem a Pataky-Gömöri-Alapi trió harmóniáját,  hiszen valljuk be őszintén, az Edda mindig is a balladákban volt a legerősebb. A lemezt kezdő Ima akár tényleg lehetne egy templomban eljátszott darab, olyan tiszta és érzéki. De helyet kaptak a lemezen a bluesosabb balladák is, mint például az Addig szeretlek…, ami az én személyes kedvencem a második lemezről. És persze ott vannak a dühös lírák is, amelyek egy keményebb világba nyújtanak betekintést.
   Ha egybe nézzük a  lemezt, akkor egy nagyon hosszú lemezről beszélünk, ezért is volt jobb ötlet szétválasztani a kettőt, mert így az alkalomhoz megfelelő lemezt tudjuk betenni a lejátszóba és nem kell folyamatosan tekergetni a balladákért, vagy épen a rock slágerekért. Nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő, mikor jön ki a 34. nagylemez, remélem már nem kell rá olyan rengeteget várni. 
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése