2019. szeptember 23., hétfő

Black Sabbath: Black Sabbath

Előadó: Black Sabbath
Cím: Black Sabbath
Ár: 2800 Ft
Megjelenés: 1970
Tagok:
Ozzy Osbourne-ének
Tony Iommi-gitár
Geezer Butler-basszusgitár
Bill Ward-dob
Kiadó: Vertigo Records
Csomagolás: Jewel case
Műfaj: Doom metal
Típus: Nagylemez
Dallsita:
01.Black Sabbath
02.The Wizard
03.Behind the Wall of Sleep
04.N.I.B.
05.Evil Woman
                                                                                                                                                                                06.Sleeping Village
                                                                                    07.Warning
                                                                                    08.Wicked World
Borító: A lemez borítója manapság olyan kultikussá vállt, hogy szerintem szentségtörés volna bármi rosszat, illetve kritikusat mondani rá. Rengeteg embernek vállt ún. zarándokhellyé az a mapledurhami vízimalom,  a zenetörténelem egy ikonikus helyszíne.
   1970 - Az első Black Sabbath album és egyben az első heavy metál album megszületésének éve. Ezzel a lemezzel a 4 briminghami srác valami olyat tett le az asztalra, amellyel teljesen megváltoztatták a kemény zene fogalmát. Rengetegen mondták, hogy ez a lemez maga az ördögtől való, a szövegek, a belső borító és a zene hangulata miatt. Bár abban az időben érdekelte a srácokat az okkultizmus, valójában nem voltak sátánisták.
   A lemez egy nagy égdörgéssel indul, majd berobban a nagyon komor, lehangoló riff. Ozzy hangja sem javít a helyzeten, olyan, mintha  a pokolból jött volna elő, nem is csoda, hogy megbélyegezték a srácokat. A következő dallal már változik  a helyzet. Ozzy szájharmónikája oldja a feszültséget, és a riffek hangulata is enyhülni kezd. A negyedik dal,a N.I.B. , talán a harmadik legikonikusabb Black Sabbath dal- az Iron man és a Paranoid után- ami  egy bitang erős basszusszólóval kezdődik. Rengeteg elmélet született, hogy mit is jelent valójában a dal címe, de az igazság soha nem derült ki.  A lemezen helyet kapott még két feldolgozás is: a Crow Evil Woman-je és az Aynsley Dunbar Retaliation Warningja.
   Ezzel a lemezzel örökre beírták magukat  a zene történelemkönyvébe, és bár az évek során választ adtak számtalan kérdésre a lemezzel kapcsolatban, azért egy-két kérdés még így is  a levegőben maradt: Mit is jelent az a N.I.B. ? Ha Tony Iommi nem szenved balesetet (egy gyári munka során elvesztette 2  ujja hegyét) vajon akkor is ilyen lett volna ez  a lemez? Ezekre a kérdésekre talán egyszer megkapjuk a  választ, de addig is reménykedjünk, hogy születik  még egy utolsó Black Sabbath lemez, ami tényleg lezárja e zenekar karrierjét.
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése