2021. április 11., vasárnap

Romantikus Erőszak: Betyárballadák

Előadó: Romantikus Erőszak
Cím: Betyárballadák
Megjelenés: 2018
Tagok:
Sziva Balázs-ének
Talabér Péter-gitár
Kovács Richárd-basszusgitár
Kováts Balázs-dob
Bese Botond-magyar duda
Kiadó: Hadak Útja Kiadó
Csomagolás: Digipack
Műfaj: Nemzeti Rock
Típus: Kislemez
Dallista:
01.Rózsa Sándor legendája
02.Sobri!
03.Betyárballada
04.Kilenc Zsandár
05.Patkó Bandi
06.Rab nóta
07.Esik eső
Borító: Szerintem ennél jobb borítót nem is tudtak volna kitalálni ehhez az albumhoz. Rajta van minden, ami a betyárvilágot jellemzi: a fokos, a pisztoly, a bő gatya és a gémes kút.
     A betyárvilág fontos témakör a magyar irodalomban. Megjelenik többek között Móricz Zsigmondnál (Rózsa Sándor a lovát ugratja, Rózsa Sándor összevonja a szemöldökét, Betyárok), Tömörkény Istvánnál (Rózsa Sándor nálunk) vagy Balogh Béninél (A rablóvilág aranyai, Vidróczki a nevem!). Ezek után nem is csoda, hogy egy zenekar, névlegesen a Romantikus Erőszak, egy teljes, 7 dalos kislemezt szentelt a betyároknak. A zenekar dalokba foglalva olyan betyárok történetét énekeli meg mint, Rózsa Sándor, Sobri Jóska vagy Patkó Bandi.  
   Mivel egy viszonylag rövid albumról van szó és minden dal egy – egy pillanatot örökít meg a magyar betyártörténelemből, ezért úgy gondoltam, hogy sorra veszem az összes dalt a lemezről. Az első dal, ahogy a címe is mondja, Rózsa Sándor legendáját dolgozza fel, egészen az elfogásától az akasztásáig, majd az eltemetéséig. A dalnak népies hangulata van, főleg a  keleti országrészre jellemző hangulata, ahol maga Rózsa Sándor is tevékenykedett. A következő dal Sobri Jóska történetét regéli el. A dalban nagy szerepet kapott a magyar duda, amely mára a Romer védjegyévé vált. A „Ki a legény a csárdában?” sor, egy fontos betyár motívumra  mutat rá, a csárdára, hiszen minden betyártörténetben a főhős előbb – utóbb egy csárdában köt ki, ahol aztán következnek az újabb bonyodalmak. A következő a sorban a Betyárballda, ami akár a betyárok himnusza is lehetett volna. A dalban feltűnik Petrás János, a Kárpátia zenekar frontembere, és egy hatalmasat énekel Balázzsal. A következő dal a Kilenc Zsandár, ami akár egy novella is lehetett volna, mert egy kerek történetet mesél el. A mi kis betyár barátunk hajtja a tinóit, majd az úton megállítja kilenc zsandár, aztán kezdődik a csetepaté. A story röviden ennyi lenne, érdemes maghallgatni, Weisz Kicsi gitározik benne a Kalapács zenekarból. A következő dal egy újabb híres betyárról szól, Patkó Bandiról, akit Somogy megye betyárjaként tartanak számon. 1875 – ben írtak róla egy műdalt, amit most a Romer is feldolgozott. Ha nem tudnám, hogy ez a dal már létezik, simán azt hinném, hogy ez egy saját Romer dal, mert a szövegvilága hasonlít a Sziva Balázs szövegvilágához. A Rabnóta a betyárok rettegett helyéről, a törvényszékről szól. A lemezt, az Esik eső szép csendesen csepereg kezdetű népdal zárja, Szebeni Szilvi, a Palmetta gyönyörű hangú énekesnője előadásában. 
    Úgy gondolom, hogy ez egy érdekes darab a magyar rockzenén belül, hiszen egy tradicionális magyar témát dolgoz fel. Egyedülálló album ez a szcénában, és szerintem ettől sikeres ez a kislemez. 
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése