2021. június 6., vasárnap

Republic: Magyarazűrben

Előadó: Republic
Cím: Magyarazűrben
Megjelenés: 2019
Tagok:
Boros Csaba - ének, basszusgitár
Patai Tamás - gitár
Halász Gábor - gitár
Nagy László Attila - dob
Kiadó: Universal Music
Műfaj: Rock Beat
Típus: Nagylemez
Dallista:
01.Kattan a zár
02.Ezek voltunk nemrég
03.Száll az ének
04.Bármerre nézek
05.Valami valódi
06.Messzi földre vihetnél
07.Árnyék a fényben
                                                                                    08.Megvagyok
                                                                                    09.Jól laktam már
                                                                                    10.Felmelegítelek a szívemmel
                                                                                    11.Maradj még
                                                                                    12.Embernek megmaradni
Borító: A lemez borítója jól illeszkedik a lemez témájához, pontosabban a címadó dal témájához. Ezzel a zenekar a tiszteletüket fejezi ki az űrkutatók iránt, akik a világunk megismeréséért dolgoznak éjt nappallá téve.
     Az énekes elvesztése minden esetben nagy harc a zenekar életében. Hogyan legyen tovább? Folytassuk vagy inkább oszoljunk fel? Sorra jönnek ezek a kérdések, mert nem biztos, hogy olyan sikeres lesz a zenekar egy új hanggal. Gondolom ez a hatalmas dilemma a Republic zenekarnál is felmerült Cipő elvesztése után. Ők végül megtették azt a lépést, hogy lesz ami lesz, az élet megy tovább és ők továbbra is Republic néven szeretnének játszani, Boros Csabával, a zenekar basszusgitárosával az élen. Én nagyon szeretem és tisztelem a Republic munkásságát, de nekem, mint sok mindenkinek mindig is Cipő marad a zenekar hangja (pont ahogy Vince Neil a Mötley Crüe mindenkori énekese, a Judas Priesté pedig Rob Halford). Ezen okokból kifolyólag nem is követtem a zenekar munkásságát, például ezen felállás első lemezét még most sem hallottam. De egy nap valahogy eljutott hozzám a zenekar 2019 – es nagylemeze, a Magyarazűrben. Úgy gondoltam csak megpróbálkozom ezzel az anyaggal, nem veszítek vele semmit sem.
     A lemez egy laza nyári slágerrel, a Kattan a zárral indít, ami egy nagyon könnyed dal. Hamar bemászik az emberek fülébe, egy erős kezdés az biztos. Ezután sorra következnek a jobbnál jobb dalok, amik csak fokozzák a lemez hangulatát. A Valami valódit és a Messzi földre vihetnél indítja be a lemez lírai szekcióját, az előbbi egy ritmikusabb tétel, míg az utóbbiba egy ismerős közreműködő is szerepel, Bagossy Norbi, a Bagossy Brothers Company együttesből, aki több szöveget is jegyzett a lemezre. Az Árnyék a fényben című dalban hangzik el a lemez címe is, ezzel a dallal tiszteleg a zenekar a magyar űrutazás nagyjainak. A lemez vége felé található Maradj még a lírák táborát erősíti. Szerintem ez az egyik legerősebb dal a lemezen, Bagossy Norbi egy nagyon érzelmes és szép szöveget kanyarított alá. A „maradj még – maradnék” szófordulat szerintem nagyon eltalált és egyáltalán nem közhelyes. A lemez zárására került mondhatni töredék dal egy remek lezárása a lemeznek. Az élet egyik legfontosabb üzenetét hordozza magában, hogy az a lényeg, hogy egy ember embernek tudjon megmaradni, a többi pedig majd kialakul. 
    Egy dolgot megtanultam e lemez kapcsán, nem szabad előítéletesnek lenni. Bár Cipő elvesztése fájó pont, de a zenekar továbbra is jól működik, továbbra is hatalmas dalokat szereznek és továbbra is az ország egyik legjobb zenekarának számítanak.
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése