2020. szeptember 13., vasárnap

Chris Ingham: Metallica - Történelem a dalok mögött

Cím: Metallica - Történelem a dalok mögött
Szerző: Chris Ingham
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 208
ISBN: 978 - 615 - 6067 - 40 - 1
A Metallica minden idők egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb metal bandájának számít, így érthető, hogy előszeretettel készül róluk rengeteg könyv. Csak az a probléma azzal, hogy sok könyv jelenik meg róluk, hogy egy idő után egyik sem érdekes, egyik sem lesz különleges, mert mindegyikbe ugyan az lesz leírva. Annak érdekében, hogy ezt a csapást elkerülje, Chris Ingham egy hatalmas fába vágta a fejszéjét, amikor megírta a Metallica – Történelem a dalok mögött című könyvet. Ugyan miért? Mert minden egyes Metallica dalról szerzett információkat. De ne szaladjunk ennyire előre.               
A könyv magyarul 2020 – ban jelent meg, és mint hatalmas Metallica rajongó, már nagyon vártam, hogy a kezembe foghassam ezt a kötetet. Amikor elsőre a kezembe fogtam, egyből az a gondolat jutott az eszembe „Ez gyönyörű!”. És ez így van! Az oldalakat az igényesség kedvéért fényes papírra nyomtatták (aminek az egyetlen hátránya, hogy nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat, így vigyázni kell vele, hogyan fogjuk meg) és a kötet is egy szép keményborítót kapott.
Ha a tartalmat nézzük, ebből a szempontból is igényes volt a szerző, hiszen minden benne van ami érdekes lehet egy rajongó számára. Az könyv elején olyan bandákról ír a szerző, akik nagy hatással voltak a Metallica legénységére, mint az Iron Maiden, a King Diamond, a Motörhead vagy a Venom. Ezután a Metallica megalakulásának rövid történetét olvashatjuk, majd sorra jön mind a tíz nagylemez összes dala és mindegyikről pár gondoltat. Én előzetesen úgy hittem, hogy a zenekar tagjai fognak néhány szót ejteni a dalokról, de aztán rá kellett jönnöm, hogy sajnos nem, hanem a szerző írja le a tényeket és a saját gondolatait a dalokról. A korai lemezekről például nagyon jól írt, de például a Hardwired… már egy kicsit összecsapott fejezet lett. Jó pont viszont, hogy a tízből nyolc lemez előtt mesél egy kicsit a lemez megszületésének a körülményeiről, így a rajongók jobban átlátják, miért lett az a lemez olyan amilyen. A könyvet végig kísérik korabeli képek, rengeteg kép van a kötetben, nem hiába reklámozták úgy, mint egy albumot és nem, mint egy könyvet. Habár én nem így csináltam, de úgy kellett volna olvassam, hogy miközben megyek át egy – egy lemez dalain, akkor kellett volna hallgassam a lemezt is, de az túl időigényes lett volna első olvasatra, de amikor olyan kedvem lesz, hogy újra olvasom a kötetet biztos így csinálom. 

Nagyon örülök, hogy ez a kötet a magyar piacra is bekerült, mert szerintem van rá igény. Ha minden igaz, októberben egy újabb ilyen típusú kötet jön ki, még pedig az Iron Maiden dalairól, remélem az is minél hamarabb a kezembe kerül. 
Kedvenc idézet: „Legyünk már őszinték – nem a Mötley Crüe fog bekerülni a történelemkönyvekbe…”
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése