2023. december 28., csütörtök

Evil King: The Dark Age

Előadó: Evil King
Cím: The Dark Age
Megjelenés: 2021
Tagok:
Aristofanis Tzaerlis - basszusgitár
Aero Cristian - dob
Spiros Rizos - gitár
Pablo Ruiz Díaz - ének
Műfaj: Power metal
Típus: Nagylemez
Dallista:
01.Intro (El Templario)
02.Jerusalem
03.The Dark Age
04.A Sinful Allegiance
05.Ancient Calling
06.Kiss me, Goodbye
07.The Order of Things
                                                                                                                                                                                08.The Holy Grail
                                                                                    09.A Lonesome Vision
                                                                                    10.Apophis (the Bonescraper)
                                                                                    11.Kiss Me, Goodbye - VC version
     A görög – argentin power metalt játszó Evil King 2021 – ben jelentette meg az első nagylemezét. Ebbe az anyagba véletlenül futottam bele egy zenemegosztó oldalon, de nem bántam meg, hogy rászántam azt az ötven percet, amíg szól a lemez. Először is a lemez borítója fogott meg nagyon, mostanában nem szoktam külön kitérni a borítókra, de jelen esetben muszáj. Szeretem a power metal borítókat, általában fantáziadúsak, de ez különösen jó lett, ahogy a három keresztesvitéz együtt áll a kőből készült asztal mellett, rajta a szent serleggel, háttérben a sárkánnyal. Fantasztikus. Szerencsére ez a jelző a zenéjükre is elmondható.
      A lemez egy másfél perces introval indít El Templario címmel, ami kitűnően passzol a lemez borítójához. A következő tétel, az igazi indítása a lemeznek is jól illik a képbe, a Jerusalem cím sokatmondóra sikerült. A riff jól hozza a megszokott power metal sémát, dallamos és dallamtapadásos, mondjuk elvártam volna bele egy kis középkori zenei motívumot, vagy valamit, ami meghozná a kereszteshadjárat ízét. A címadó tétel már egy súlyosabb darab, a gitárok teltebbek és egy kicsit keményebbek, a billentyűs alap pedig ad egy csekély vészjósló hatást. Az ének, mint az előzőben itt is rendben van, a dallamok erősek, és élettel teltek. Az A Sinful Allegianceba már egy kis elektronika is megjelent és a dallamok is sokkal „szabadabbak” voltak, egy kicsit kiléptek a szokásos power stílusból. A Kiss Me Goodbye (ami amúgy kétszer van fent a lemezen) lett a kedvenc dalom. Egy gyönyörű balladáról van szó, ami az első másodpercektől fogva magával ragadja a hallgatót és nem ereszti. Ebbe a dalba még simán el tudtam volna képzelni akár még Bruce Dickinson hangját is, illett volna hozzá. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Maidenes lenne a dal, sőt ellenkezőleg, sokkal inkább Bruce szólókarrierjéhez illett volna még inkább. A The Order of Thingesszel visszatértek a srácok a sokkal keményebb és fogósabb riffekhez, nem bántam volna, ha az egész lemez ilyen lett volna. A lemezt záró Apophis (The BoneScraper) tételben végre egy kis halvány női vokál is fellelhető, aminek kifejezetten örülök. Szerintem egy igen erős befejezés lett, megkoronázza a lemezt. 
     Ahhoz képest, hogy az első lemeze a brigádnak igencsak erősre sikeredett: a hangszerek a helyén vannak, az ének és a dallamok mindig a helyükön vannak, a srácoknak a vérükben van a fémzene. 
Értékelés: 9/10


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése