2023. december 7., csütörtök

In Flames: I, The Mask

Előadó: In Flames
Cím: I, The Mask
Megjelenés: 2019
Tagok:
Anders Fridén - ének
Björn Gelotte - gitár
Niclas Engelin - gitár
Bryce Paul Newman - basszusgitár
Tanner Wayne - dob
Kiadó: Nuclear Blast
Műfaj: Melodic Death Metal
Típus: Nagylemez
Dallista:
01.Voices
02.I, The Mask
03.Call My Name
04.I Am Above
05.Follow Me
06.(This Is Our) House
07.We Will Remember
08.In This Life
09.Burn
10.Deep Inside
11.All The Pain
12.Stay With Me
     A melodikus death metalt játszó In Flames, rengeteg sikeres és minőségi lemezt tudhat a háta mögött, amit rajongók millió előszeretettel hallgatnak. A zenekarnak mindig is megvolt a magas sajátos stílusa, ami alapján könnyű őket megkülönböztetni a többi versenytárs közül. 2019 – ben jelent meg a zenekar egy igencsak érdekes lemeze, I, The Mask címmel. 
     A lemez a Voices című dallal kezdődik, ami egy kicsit lassan indul be, míg meg nem szólalt a gitár, azt hittem elfelejtettem betenni a koromgot a lejátszómba. De aztán beindul egy enyhe monoton gitárszólam itt – ott díszítésekkel. Erre jön aztán a dal – szerintem – konkrét kezdete, egy nagyon vagány és dögös riffel. Fridén úr most is kitette magáért, a hörgés akár a hősidőkben, viszont a tiszta ének sokat „tisztult” az utóbbi időkben, és ez nagy hangsúlyt is kap a dalban. A címadó dal nem teketóriázik, rögtön a verzével indít, semmi intro, semmi felvezető. Az egyik legerősebb refrén került bele a dalba, nem hiába ezt választották címadó dalnak. Az I Am Above dallamai is magával ragadóak lettek, tetszik, hogy mertek nyitni a srácok a nagyobb dallamok felé, amivel egy nagyobb réteget is meg tudnak érinteni. Szerintem ez egy logikus és következetes lépés volt a részükről. A Follow Me kezdő akkordjai a tiszta gitárokkal szép lett, tetszik, hogy a lemez közepe felé behoztak egy ilyen lazább tételt, amolyan feszültségoldás gyanánt. A We Will Remember nem éppen egy szokványos In Flames dal, nem is nagyon tudom eldönteni, hogy pozitívumnak vagy negatívumnak kéne felrójam, hogy nem volt benne hörgés, mert egy kicsit ez is az is. Pozitívum, mert így egy kicsit megszakadt a séma, egy teljesen egyedi dal született meg, de negatívumnak is gondolom, mert pont egy olyan dal lett, aminek igencsak jól állt volna egy kis brutalitás. A lemezt zéró Stay With Me a kedvenc dalom a lemezről. Nagyon meghatóra sikeredett az akusztikus gitárokkal fűszerezett dal. Mr, Fridén nagyon finom és könnyed dallamokat szerzett a dalhoz, egy főhajtás a rajongók felé. Ha tudták volna mit hoz a 2020 – as év, még nagyobb jelentőséget tulajdonítottak volna a dalnak, hiszen igazán csak akkor volt nagy szüksége a zenekarnak, hogy velük maradjanak a rajongók. 
      Egy nagyon korrekt lemezt tett le az In Flames az asztalra már sokadjára az elmúlt évtizedekben. Remélem már nem kell sokat várni egy új albumra, mert úgy érzem, még van bennük elég mondanivaló. 
Értékelés: 10/10





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése