2023. december 18., hétfő

Rage Against The Machine: Rage Against The Machine

Előadó: Rage Against The Machine 
Cím: Rage Against The Machine
Megjelenés: 1992
Tagok: 
Zack de la Rocha - ének
Tom Morello - gitár
Tim Commerford - basszusgitár
Brad Wilk - dob
Kiadó: Epic
Műfaj: Nu metal
Típus: Nagylemez
Dallista:
01.Bombtrack
02.Killing In The Name
03.Take The Power Back
04.Settle for Nothing
05.Bullet in the Head
06.Know Your Enemy
07.Wake Up
08.Fistful of Steel
09.Township Rebellion
10.Freedom
     A Rage Against The Machine neve ma már egybeforrt a politikus, lázadó rap metal fogalommal. A róluk szóló könyv után elővettem a zenekar teljes diszkográfiáját, így volt esélyem megismerkedni nem csak a zenekar történetével, hanem a zenéjével is. A lemezek meghallgatása után vegyes érzelmeim voltak, egyes lemezek tetszettek, mások inkább untattak, de úgy gondoltam le kell írnom a véleményem azokról a lemezekről, amik betaláltak. Az egyik ilyen lemez volt, a mára kultikussá vált első nagylemez, a zenekar nevét viselő Rage Against The Machine album. 
     A lemez kezdőtétel a Bombtrack lett, ami egy laza basszustémával indít, ami nem is olyan megszokott, legalábbis nekem elég meglepő volt. Azután jön Morello nyers riffje, amit, de la Rocha verzéi követnek a tőle megszokott vad és nyers rapes módban. Erős felütéssel indul a lemez, ez vitathatatlan, de rögtön ezután bukkan fel a zenekar egyik, ha nem a legsikeresebb és legismertebb dala, a Killing In The Name. Az összetéveszthetetlen gitárriff jól szól, és bár, de la Rocha nem annyira vadul be a verzék során, mint azt az előző dalban tette, ugyanúgy megmarad a dalban az az eszeveszett energia, ami az egész lemezen keresztül megy. Aki ismeri a zenekart, vagy legalábbis hallott már róluk, annak szerintem nem lesz új, hogy a lemez tele van politizálással és olyan témákkal, amik lehet már 2022 – ben nem állnák meg a helyüket, mert semmi közük nincs a mai „peacy” világhoz. A Take The Power Back dallamai erősre sikeredtek, egyértelműen hozzák a megszokott hangzást és minőséget, egy üde foltja a lemeznek. Amúgy is az egész lemez hangzása jól sikeredett, megvan a maga karcossága, ami jelen esetben még jót is tesz az anyagnak, mert hatalmas energiák szabadulnak fel a lemez hallgatása közben. A Know Your Enemy introja egy kicsit meglepett, mit ne mondjak. Nem számítottam ilyen „vidám” hangzásra ezen a lemezen, de ezt a kis menetet hamar átváltják a harapós riffek és minden visszaáll a rendes kerékvágásba. A lemezt záró Freedom igazából hozza a hozzáfűzött reményeket, hogy egy minőségi lezárása legyen a lemeznek. A zenei témák rendben vannak benne, de la Rocha is hozza a tőle elvárt, a maga módján dallamos őrületet. 
     A Rage Against The Machine ezzel a lemezzel teljes mértékben megalapozta az életművét, egy olyan lemezzel, amit nehéz is volt überezni. Nem vagyok nagy rajongója a bandának, de e lemez előtt, nekem is fejet kell hajtsak, mert egy ékköve ez a lemez a nu metal zenének. 
Értékelés: 10/10



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése