2019. április 22., hétfő

Cadaveres: The Fifth House

Előadó: Cadaveres
Cím: The Fifth House
Ár: 1299ft
Megjelenés: 2016
Tagok:
Bölcsföldi Zoltán-ének
Körmöczi Péter-gitár
Göbölős Kálmán-gitár
Jakus Dávid-dob
Delcsik Balázs-basszusgitár
Kiadó: Edge Records
Csomagolás: Jewel case (CD+DVD edition)
Műfaj: Groove metal
Típus: Nagylemez
Dallista:
01.Event horizon
02.The Mother of all tales
03.Blueshift
04.Delta
                                                                                                                                                                                 05.Law of motion
                                                                                    06.Five feeble senses
                                                                                    07.Menedék
                                                                                    08.Push the Sun
                                                                                    09.Absolute Zero
Borító: A lemez kétféle borítóképpel is megjelent. Először 2016-ban, egy sötét éjszakás borítóval és persze a madarakkal. A bejegyzésben látható borítóval 2017-ben jelent meg CD+DVD formátumban (A Within The 5th DVD-vel). Személy szerint nekem ez a borító sokkal jobban tetszik. Tetszik, hogy mertek egy sokkal színesebb borítót megalkotni az újabb kiadáshoz.
Event horizon: Mikor először meghalljuk a dalt, azt hihetnénk, hogy rossz lemezt tettünk be a lejátszóba. Egy komolyzenei vokáltéma ugrik be. Ezután hirtelen berobban a metal és kezdődhet a lemez. A dalban megvan minden ami a groove metalt groove metallá teszi: üvöltés, kemény mélyre hangolt gitárok és a dallamok. 
The Mother of all tales: Véleményem szerint  a legjobb dal a lemezről. A zenéje berobban, mint az Ottó-motor, a riffek hasítanak, a dallamok pedig állati jók. Ami nagyon megfogott az a dal szövege. A dal egy szerelmi csalódásról/ szakításról szól, nagyon jól megfogalmazva. Tetszik, hogy jó arányban van elosztva a dalban az üvöltés és a dallam.
Blueshift: Egy kicsit keményebb irányba megy el a dal: több hörgéssel és sokkal keményebb riffeléssel. A keménysége ellenére mégis megtartotta a Cadaveresre jellemező ultra dallamos refrént, ami egy kicsit oldja a dal monotonítását.
Delta: Egy lazább dal jön  a sorban, sokkal dallamosabb, mint az elődjei és nagyon nagyon kevés hörgés van benne, ez pedig egy cseppet fura a Cadaverestől. Viszont a nagy groove-ok megmaradtak, és végre egész jól kihallatszik a basszusgitár is.
Law of motion: A lemez egyik legpopurálisabb dala, a nagy ívű groove-ok szinte teljesen eltűntek belőle és a dallamosabb riffek vették át  a helyüket. A verzéknél hallható egy kis kórus rész, ami még jobban oldja a dal durvaságát. Az összképet egyáltalán nem rontja, sőt még hozzátesz egy lapáttal és a zenekar sokszínűségét mutatja.
Five feeble senses: Ha lehet ilyet mondani, akkor ez egy színtiszta szokásos Cadaveres dal: húzós gitárok és ultradallamok vannak benne. Olyan mintha egyszerre lenne jelen a dalban a tűz és a víz, de itt nem semlegesítik egymást, hanem hozzáadnak a másikhoz.
Menedék: A lemez egyetlen magyar dala, ami egy egy rohadt nagy sláger dal is lehetne, ha rádiók játszanának ilyen típusú zenét és nem csak azt a nyálas pop-ot. A dalban közreműködött Siklósi Örs az AWS frontembere, akinek a hangja egy kicsit hasonlít a Zoli hangjához, így nagyon jól sikeredett a kettőjük kooperációja. A szöveget a dalhoz Veres Gábor írta, aki egy igazi mesterművet készített el.
Push the Sun: Egy újabb lazább tétel jön a sorban. Az egyedüli dolog ami nem teszi olyan populárissá a dalt, mint a Law of motiont, az pedig a sok hörgés. De pont ezért szeretjük a Cadaverest, mert képesek ilyen jól összeegyeztetni a sok dallamot az ördögi hörgésekkel.
Absolute Zero: A záródal elég érdekesre sikeredett, főleg az intróba lévő riffre értem. Egy lassú kemény riffel kezdődik, az majd egy kicsit begyorsul, majd berobban az ének. Szerintem egy tökéletes zárótétele lett a lemeznek, nagyon jól összefoglalja az egész lemez hangulatát.
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése